0-7 WEKEN

Eerste 2 weken
De pups worden geboren in een werpkist die in de woonkamer staat. In de eerste week worden de pups dagelijks gewogen en er wordt goed gekeken of ze allemaal voldoende drinken. Om moeder en pups een goede rustige start te geven is bezoek welkom na 14 dagen.
Wij doen Early Neurological Stimulation in de periode van 5 tot 16 dagen. Dit bevordert het immuunsysteem, de omgang met stress en het leervermogen van de hond op latere leeftijd.
De pups zijn veel in handen. De pups willen van zichzelf uit het nest niet bevuilen en kruipen naar de andere kant van de werpkist om een plasje te doen. Aan het eind van de 2e week gaan de oogjes open al oriënteren ze zich nog voornamelijk op de neus en op tast. Wonderbaarlijk om te zien hoe die jonge hondjes hun neus al gebruiken om moeder te vinden.
Met 14 dagen worden moeder en de pups ontwormd.

3-4 weken
Vanaf nu neemt de zindelijkheid behoorlijk toe. De pups beginnen te genieten van de knuffelen op schoot. Het gehoor werkt ondertussen en ze herkennen onze stemmen heel goed. Als je de kamer in komt na even weg te zijn geweest wordt het hele spul wakker en wil even aandacht.
Het lopen gaat soepeler en ze beginnen met elkaar te spelen.
Met 3,5 weken wordt aan de werpkist  een ruime ren gemaakt waarin de pups naar hartelust kunnen spelen. Vanaf nu voeren we geweekte puppybrokjes bij.

5-7 weken
In deze periode ontwikkelen de pups zich razend snel en hebben wij echt onze handenvol aan de verzorging, ontwikkeling en natuurlijk de vele bezoekjes van de nieuwe eigenaren.
Vanaf 5 weken krijgen de pups het eerste wild om kennis mee te maken. Nu ze zo jong zijn nog met zijn allen tegelijk. Als ze 6 weken worden en hebberigheid mee gaat spelen krijgen ze het wild niet meer in de groep maar individueel. Hiermee willen we voorkomen dat de pups ingeprent krijgen dat ze er met hun buit van door moeten gaan om die te beschermen, dat zou het apporteren later niet ten goede komen.
Met 5 weken gaan de pups ook lekker naar buiten toe. Eerst in de ruime tuin waar ze veel te ontdekken hebben en later ook in de auto mee naar andere plaatsen.
Als ze binnen zijn draaien we regelmatig een CD met allerlei harde geluiden zoals vuurwerk, omweer en brommers, maar ook kinderstemmen en stofzuigers. Daarmee krijgen ze net weer even wat meer mee dan enkel onze huiselijke geluiden. Ook schieten we als ze buiten zijn af en toe met alarmpistool.

Individueel neem ik ze zo rond de 6 weken regelmatig apart voor kleine apporteeroefeningetjes. Dat gaat meestal vrij goed, maar natuurlijk zijn ze ook al snel weer afgeleid.

Zo rond de 6 weken wijzen de nieuwe eigenaren 2 pups aan waar hun voorkeur naar uitgaat. Die is onderandere gebaseerd op wat wij vertellen wat we gezien hebben van de ontwikkeling van de pup.

Na de puppytest (6-7 weken) valt de uiteindelijke beslissing welk hondje naar wie zal gaan. Die beslissing nemen we samen en wij hebben daarin, door onze ervaring, een doorslaggevende rol. Belangrijk is dat je tijdens de verschillende contactmomenten die we hebben ons een goed beeld geeft van jou, je gezinssituatie en je plannen met de pup. Hoe meer we weten, hoe beter we je kunnen adviseren.

Met 6 weken krijgen de pups hun gezondheidscheck en vaccinatie van de dierenarts evenals de derde ontworming. Voor die tijd is de buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer langs geweest voor het zetten van de chip en het afnemen van DNA.

Vanaf 7 weken kunnen de eerste pups uitvliegen.

Scroll naar boven